Er der lidt for langt til weekenden, når dit vækkeur ringer mandag morgen?

Det er ganske almindeligt at miste motivationen nogle gange. For visse mennesker er det en enkelt opgave at vedligeholde motivationen og forblive fokuseret på arbejdet. For andre kan det være en anden historie, der involverer en svær kamp for at beholde og opnå motivation.

Der er mange arbejdsdage på et år – faktisk foregår langt størstedelen af dagene på arbejdspladsen. Derfor skal dagene helst bruges på noget, du synes er appellerende og givende. Noget, du finder spændende og som begejstrer dig. Noget, der gør dig glad.

Motivation eller mangel på samme kan ofte have en forklarende sammenhæng med den energi der er til rådighed i hverdagen. Motivation kommer tit i takt med overskud og livsglæde, og forsvinder derfor også nogle gange, hvis enten privatlivet eller jobbet tynger os.

Hertil har vi syv måder hvorpå man som enkeltperson kan forblive motiveret på arbejdet og i livet generelt.

1. Tillad dig selv at holde pause

Det er ofte svært at forblive motiveret, hvis vi samtidig drænes. Det kan være nødvendigt at frasortere ting, der ikke nødvendigvis bidrager med energi. Det er vigtigt med pauser, og det er vigtigt at vi kan skifte ja-hatten ud med nej-hatten, hvis noget bliver for meget. Vi lever i et samfund og i en verden, hvor vi eksponeres for uhåndgribeligt mange indtryk dagligt. Faktisk kan det af og til være yderst nødvendigt at vælge ting fra, for at undgå motivationens nemesis; nemlig udbrændthed.

Hvis man har overfyldte dage fra start til slut med arbejde, kan det virke grænsende til umuligt at finde åndehullet til en pause. Disse åndehuller er dog essentielle for at holde sig selv motiveret i løbet af dagen. Det er vigtigt at rykke sig fra a til b både fysisk og mentalt i en pause, hvorfor man bør stræbe efter at gå væk fra skrivebordet og dermed fjerne sig selv fra sit arbejde. Det kan også indbyde til en gåtur, lidt motorisk udfoldelse eller blot endnu en kaffe ude i køkkenet. Dette skulle gerne få den enkelte til at føle sig mere oplagt, frisk og med ny energi.

2. Anerkend hvis du har brug for hjælp 

Det er altid godt at kunne motivere sig selv og finde opmuntring indefra, men det kan nogle gange være bedst ikke at gøre det alene. Det siges at manglende motivation kan bekæmpes med venner, familie og/eller kollegaer, da sparring fylder meget i motivationsskabelse. Benyt derfor gerne dine forskellige relationer til at opnå motivation.

3. Sørg for at opsøge feedback

Feedback kan være skræmmende, men det er i særdeleshed også nødvendigt både at give og modtage, da det i sidste ende fungerer som en utrolig motiverende faktor i arbejdslivet. Uanset om det er konstruktiv kritik eller et ego-boost, vil feedback skubbe dig fremad, så du kan forstærke dit arbejde, styrke din arbejdsmoral og gøre dit bedste med en god kollegas feedback i ryggen.

4. Sæt mål

Målsætning som middel kan blive en motivationsfaktor, da kortsigtede og langsigtede mål bliver en overskuelig proces vedrørende hvilke mål der skal nås. Samtidig kan målsætning holde dig på sporet undervejs, så målene kan indfries løbende.

5. Lav en overskuelig to-do liste

Når du har din målsætning på plads er det en god idé at tage pennen til papiret og notere dagens agenda i punktform; altså skabe en to-do-liste. Nogle mennesker får ekstra motivation, når de kan se hvilke gøremål der er ordnet og hvilke der mangler. Der kan altså skabes en ekstra motivationsfaktor ved at krydse punkterne af, efterhånden som de gennemføres. Ved at kigge tilbage på listens afsluttede punkter, kan man løbende hen ad dagen se, hvad der er gennemført, og dermed blive motiveret til at krydse flere ting af fra listen. 

6. Mennesker fejler

Du er et menneske ligesom alle andre, og mennesker bør give sig selv chancen for at lave fejl. Sommetider er det let at tro, at en fejl afføder flere, og at alt til sidst vil gå galt. Det er ikke tilfældet, hvorfor vi bør udnytte friheden til at skabe erfaring. Hvordan skulle vi ellers lære, hvis vi aldrig fejler? Vær derfor ikke bange for mandags-ulykker i kategorien ‘spildt mælk’.

7. Giv ud af det du selv vil modtage

The law of attraction. Vores måde at være og agere på kan ofte ses som en genspejling af hvad der møder os. Hvis vi er positive, modtager vi positivitet, og hvis vi er negative, tiltrækker vi negativitet. Så hvis du bruger frokostpausen til at tale om alt det trælse på arbejdet, kan det være medvirkende til at du mister den positive gejst, du plejede at have, før du fokuserede på det negative.

Disse redskaber kan tages i brug når og hvor som helst, og bør i særdeleshed huskes på arbejdspladsen.

Et andet fokuspunkt der bør tillægges værdi ved manglende motivation på arbejdspladsen er hvorvidt man er havnet det rette sted. Er virksomheden den rette? Sidder vedkommende med de rigtige arbejdsopgaver? Eller er det måske et spørgsmål om manglende kompetencer? Det helt rette match mellem kandidat og virksomhed er afgørende for trivsel, drift og udvikling – herunder også at forblive motiveret på arbejdet. Af samme grund går vi hos Bencke & Partners aldrig på kompromis med kvaliteten i en rekruttering.

Bencke & Partners er en rekrutterings- og searchvirksomhed med mere end 17 års erfaring indenfor servicering af HR-ydelser til danske og internationale virksomheder.

Vi specialiserer os i rekruttering og headhunting til områderne økonomi og salg.

Her kan du læse mere om Bencke & Partners, og hvad vi står for som virksomhed.

Hvis du ønsker flere opdateringer og information fra Bencke & Partners og rekrutteringsbranchen som helhed, kan du følge os på LinkedIn, Facebook og/eller Instagram